Translate

1 Ekim 2013 Salı

Gamla Uppsala

Bu günlerde akademik rapor üstüne rapor yazdıktan ve tonlarca makale okuduktan sonra, aslında çok da yazmaya hevesli olmayarak oturuyorum bilgisayarın başına. İçimden bir his bu yazı kısa olacak diyor... Birkaç hoş fotoğraf ile anlatacaklarımı genel bir çerçeveye sığdırabilirim.

Bir önceki yazımda Gamla (Eski) Uppsala hakkında yazacağımı söylemiştim, onca koşuşturmanın içinde anca sıra geldi diyelim. Eylül başında gitmiştim. Yola çıkmadan önce son hazırlıklar; harita (Google maps), fotoğraf makinesi, termosta kahvem, bisikletim ve her ihtimale karşı bisiklet tamir kiti. Gidiş dönüş yaklaşıl 12km, hadi bakalım pedala kuvvet. Gerçi o kadar da uzak değil gibi geldi bana ama neyse, google amcanın yalancısıyım. Piknik ve bisiklet gezisi için hava birebir! Önemli olan evden çıkmadan saatlik hava durumuna göz atmak, evet saatlik günlük değil. Bir tarafta güneş açarken diğer tarafta sağanak yağdığına şahit olmuşluğum var, tedbiri elden bırakmamak lazım. İskandinav ülkesinde yaşayınca havanın sıcak ve güneşli olması genellikle büyük bir mutluluk kaynağı olabiliyor. O yüzden evde kısılıp kalmamak lazım, güneş kendini gösterdi mi atacaksın kendini dışarıya. Önümüz kış, karanlık ve soğuk.

Gamla Uppsala turistik açıdan önemli bir merkez, Stockholm'e yakın (tren ile 45dk-60dk) alternatif bir gezi güzergahı arayanlar için birebir. Eski Uppsala, zamanının pagan merkezlerinden biri olup, İskandinav tanrılarının putlarının yer aldığı ve dinsel ayinleri merkezi olarak kullanılmıştır. Arkeolojik kalıntıları ile bugünkü önemi çok büyüktür. Mesela eski Viking krallarından bazılarının mezarları burada yer alır. Bu mezarlar bizim bildiğimiz ve alışa geldiğimiz resmin çok dışında kalırlar. 5. ve 6. yüzyıllarına ait olduğu düşünülen Viking kral mezarı mevcut, aşağıdaki resimlerde gördüğünüz her bir tepe aslında birer mezar.
Fotoğraf makinesinin aksesuarlarını (filtre vs.) eve unutunca doğal olarak fotoğraflar fazla parladı. Her şey de hatırlanmıyor ki...























Bir sonraki yazım, bol fotoğraflı Uppsala Kulturnatten (Kültür Gecesi).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder